Pasen koansesshin van 29 maart tot 3 april

Vijfdaagse, stille zenretraite o.l.v. Frank Roshi
van dinsdagnamiddag 29 maart tot zondagnamiddag 3 april
in ons meditatiecentrum in Gent.

Een koan is een contemplatieve zenvraag, die wij innerlijk op ons in laten werken en die onze eigen niet-conceptuele wijsheid oproept. Tijdens deze intensieve koansesshin zal Frank Roshi in het dagelijkse zenonderricht (teisho) verschillende aspecten van de didactiek en de toepassing van koanstudie duiden aan de hand van concrete voorbeelden. Onder meer het specifieke gebruik en de werking van koan tijdens en buiten de meditatie wordt toegelicht, net zoals wat het betekent een koan te presenteren.
Drie maal per dag is er gelegenheid tot koan-dokusan, d.i. een kort gesprek met de zenleraar rond de persoonlijke koan. Deze retraite biedt zenstudenten een unieke gelegenheid om hun koanstudie te verdiepen en is voor beginners de ideale gelegenheid om met koans te starten. Iedereen is welkom!

Uiterste inschrijvingsdatum is 22 maart.

 

naar de maan grijpen op het water

Zenmeditatie vangt aan bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie. Daarnaast is er soetrazingen en het avondmaal. Maaltijden zijn vegetarisch en gebeuren op formele, meditatieve wijze (oryoki), behalve ‘s avonds.

Men volgt bij voorkeur de volledige sesshin, maar men kan ook inschrijven voor vier of – ten minste – drie volle dagen. De deelnemers volgen het volledige dagprogramma en verbinden zich door hun deelname tot het bewaren van de stilte en het meehelpen bij het opruimen op zondagnamiddag.

Iedereen is van harte welkom, ook beginners! De retraite is open en toegankelijk voor iedereen. Voor diegenen die al langer komen is de retraite een goede gelegenheid om hun inzicht en praktijk te verdiepen en te verfijnen.

 


Wat is Boeddha?

Begin sesshin: dinsdagnamiddag 29 maart om 15u (ontvangst) – meditatie om 16u.
Einde sesshin: zondagnamiddag 3 april om 15u (na het opruimen)

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

 


Deelnameprijs vijfdaagse
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden: 220 euro
(4 dagen: 180 euro – 3 dagen: 140 euro)

Andere deelnemers: 250 euro
(4 dagen: 210 euro – 3 dagen: 160 euro)

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap
In de deelnameprijs is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult.

Aanmelden sesshin is noodzakelijk en gebeurt enkel per email aan
registratie.zensangha@hotmail.be

Je ontvangt per mail de bevestiging van je aanmelding. Pas dan stort je het juiste bedrag van de deelnameprijs ten laatste op 22 maart op rekening BE97 0013 8225 4949 van Zen Sangha vzw met vermelding van paassesshin 2016. Enkel bij ontvangst van je overschrijving is de inschrijving definitief.

Aanmelden, overschrijven en een slaapplaats aanvragen zijn noodzakelijk ten laatste op 22 maart, waarna men echt niet meer kan aanmelden of inschrijven.
Bij annulatie worden 10 euro administratiekosten aangerekend.
De annulatievergoedingen komen integraal het solidariteitsfonds ten goede, waarmee wij heel regelmatig verminderingen geven aan deelnemers die daarom vragen.

Voor overschrijvingen vanuit het buitenland:
IBAN-nummer: BE97 0013 8225 4949
BIC-code: GEBABEBB

Wat is Mu?

Breng mee
Losse, warme donkere kledij, slippers en eventueel eigen dekentje, bankje of kussen.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.


Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons ten laatste op 22 maart bij je aanmelding voor de sesshin.

Naast de deur is het sympathieke bed&breakfast Elyzeese Velden waar deelnemers aan onze sesshin een korting krijgen (zonder ontbijt). Tijdig boeken evenwel!
www.elyzeesevelden.be

Men kan ook overnachten in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting: 32 euro (lakens 10 euro).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net


binnen honderd jaar, herboren worden als een os


Verloop van de dag

7:00 zazen
9:00 ontbijt
10:15 werkmeditatie
11:30 koffie en thee
11:45 zazen en zenvoordracht
13:15 lunch

middagpauze

15:30 koffie en thee
16:00 zazen
17:50 soetrazang
18:15 avondmaal
19:45 zazen
21:00 vier geloften

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.

 

wij zijn geboren op dezelfde tak, maar wij zullen niet sterven op dezelfde tak